Flyttat!

Boksnoken har flyttat hit: http://boksnoken.wordpress.com/
Välkommen!

Flyga drake av Khaled HosseiniAmir och Hassan växer upp i ett fredligt Afghanistan på 1970-talet. Amir är rikemansson och Hassan är hans tjänare, men de är bästa vänner. Hassan ställer alltid upp för Amir och försvarar honom, men när Hassan en dag råkar i knipa sviker Amir honom...
Amir och hans far flyr till USA när Afghanistan invaderas av Sovjetunionen i slutet av 70-talet och de skapar sej ett nytt liv. Men Amir blir aldrig fri från sina minnen från vad han gjorde mot sin barndomsvän, och när han efter många år får ett telefonsamtal från en gammal vän så inser han att han måste återvända till Afghanistan, trots att talibanerna tagit makten i landet och det är farligt att åka dit. Men han måste försöka ställa saker och ting till rätta.

Jag har hört så mycket positivt om den här boken, men hade ändå inga höga förväntningar om den. Jag är egentligen en deckartjej, men läser emellanåt andra böcker som omväxling och för att få lite bredd på mitt läsande. Trots allt gott jag hört om Flyga drake var jag ändå lite tveksam - ofta är jag nämligen kärringen mot strömmen och brukar inte tycka om böcker som fått en massa ros av alla recensenter (men hjälp, nu fick jag hjärnsläpp, hur stavar man det ordet??). Men självklart var jag nyfiken på boken och när jag vann den hos Ango häromveckan så blev jag jätteglad.

Och vilken bok! Den var grym, vacker, sorglig, gripande. Jag stal t.o.m lite tid i helgen och la mej på soffan för att läsa - det brukar jag aldrig hinna/unna mej annars (som flerbarns- /småbarnsmamma har man inte så mycket tid för sej själv...). Nu måste jag se till att skaffa Tusen strålande solar också!

Böcker A-Ö: bokstaven D

Malin har kommit med en ny bokstav i Böcker A-Ö: den här gången är det bokstaven D.

Bok: Dödens kemi av Simon Beckett. En verkligt bra deckare! Hans följande bok, Skrivet i eld, finns på min "Att läsa-lista".

Författare: Tage Danielsson. Han var ju inte bara författare, men han var verkligen en hejare på ord och har skrivit många klurigheter!

Undantaget av Christian JungersenMin första Pocket & Prassel-bok är utläst! Det tog ett tag eftersom den var tjock och stilen var liten. Först blev jag lite förskräckt när jag såg den finstilta texten och tänkte att det kanske är en tungläst alltför lång bok, men jag kom snabbt in i boken och märkte att den var bra, riktigt bra.

Fyra kvinnor - Malene, Iben, Anne-Lise och Camilla - jobbar på Danskt centrum för information om folkmord i Köpenhamn. När Iben och Malene en dag får anonyma hotbrev per e-post börjar misstankar växa på den lilla arbetsplatsen och stämningen blir allt sämre. Kanske kommer breven från någon krigsförbrytare, eller är det Anne-Lise som skickat dem? Malene och Iben tror att Anne-Lise lider av en personlighetsstörning, och börjar ägna sej åt att frysa ut henne på ett sätt som är typiskt kvinnor, genom blickar och tystnad.

Man får växelvis följa kvinnorna utifrån deras egna tankar och perspektiv och hur de uppfattar relationen till varandra. Boken handlar om mobbing på arbetsplatsen och att ondskan finns såväl ute i världen i form av krigsförbrytelser, tortyr och mord, likväl som den finns i vardagen, på arbetsplatsen, hos den lilla människan som inte alltid agerar som hon tror att hon skulle agera.

Kanske hade boken gått att göra kortare, men jag tyckte ändå inte att den var för lång, Den berörde mej - tänk att en man kan veta så mycket om hur kvinnor funkar! - och väckte tankar (skulle jag kunna bete mej så??) och slutet var hur spännande som helst!

RSS 2.0