Trött

Jag har börjat jobba igen efter en lång föräldraledighet, och på kvällarna är jag så trött så jag stupar i säng tidigt - det blir alltså inte mycket läsande just nu, och inte heller mycket datorsittande. Första arbetsveckan är snart avklarad, och så småningom vänjer jag mej förhoppningsvis vid att förvärvsarbeta igen, och känner mej inte så trött på kvällarna.

Fruset offer av Giles BluntFyra ungdomar försvinner i den lilla staden Algonquin Bay i norra Canada. Kvarlevorna efter den trettonåriga Katie Pine hittas i ett gammal gruvschakt, och sedan påträffas även kroppen efter sextonåriga Todd Curry. Kriminalaren John Cardinal har hand om fallet, men han misstänks även vara inblandad i en korruptionshärva och han är övertygad om att hans partner utreder honom angående detta. Dessutom tyngs han av att ha begått en brottslig handling i det förflutna...
Jakten på mördaren går långsamt och trots att han lämnat ledtrådar efter sej verkar han ändå vara omöjlig att hitta. När ytterligare en yngling anmäls försvunnen av sin flickvän, och flickvännen dessutom fått en hälsning per post av mördaren, förstår Cardinal att det är bråttom att få fast honomom de ska hitta ynglingen vid liv. Så småningom går den fruktansvärda sanningen upp för honom.

Giles Blunt är en ny bekantskap för mej - hur har jag kunnat missa honom? Jag hörde talas om honom första gången helt nyligen. Fruset offer (som jag förresten tycker är en ganska fånig titel på en bok) är hur spännande som helst, och bitvis riktigt otäck. En del avsnitt som handlade om olika tortyrmetoder skummade jag bara igenom för jag tyckte det var så obehagligt. Men en klart läsvärd kriminalroman, och självklart kommer jag att läsa mer av denna författare.

Spännande

Iiiiiiihhh, vad spännande det ska bli med Pocket & Prassel!! :-D

Svaren på frågorna till Pocket & Prassel

Här kommer mina svar på frågorna till Pocket & Prassel!


* Vilken genre är du mest förtjust i?

Deckare/kriminalromaner, psykologiska thrillers, lite chick-lit ibland.


* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?

Peter Robinson, Arnaldur Indridason, Elizabeth George - har alla deras böcker i min bokhylla (av Peter Robinson har jag inte de böcker som getts ut endast på engelska).


* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?

Alex Kava, Harlan Coben, Reginald Hill, Dennis Lehane, Helene Tursten, Karin Fossum, Mari Jungstedt, Khaled Hosseini - har inte läst någon bok av dessa författare.

Böcker som ingår i en serie vill jag läsa i rätt ordning!


* Vilken genre vill du absolut inte läsa?

Fantasy.


* Vilken författare vill du absolut inte läsa?

Kommer inte på någon just nu.


* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det  - och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?

Kommer inte på någon just nu.


* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?

Jag är så pass kräsen när det gäller pocketböcker så jag vill endast ha nya...


* Läser du andra språk än svenska?

Förut läste jag en hel del på engelska men det var länge sen - skulle dock gärna läsa på engelska igen. Som jag nämnde här ovan så har jag inte de böcker av Peter Robinson som utgivits endast på engelska, men jag vill jättegärna läsa dem. Kan ju skriva ut titlarna på dem här ;-) (i rätt ordning) :


Gallows View

A Dedicated Man

A Necessary End

Hanging Valley

Past Reason Hated

Wednesday's Child

Dry Bones that Dream

Innocent Graves

Dead Right

Cold is the Grave


* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?

Dricker både kaffe och te i måttliga mängder. Jag köper mest "tråkiga" smaker när det gäller te men skulle gärna prova lite ovanligare sorter.


* Vilken slags godis gillar du?

Det mesta...


* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?

Inte torkad frukt, men övrigt naturgodis går bra.


* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk...)?

Nej.


* Annat som du vill lägga till..?

Tveka inte att fråga om det är nåt du undrar över!


Skulptrisen av Minette WaltersJournalisten Roz Leigh får i uppdrag att skriva en bok om Olive Martin som sitter i fängelse efter att bestialiskt ha mördat sin mamma och syster. Folk ser Olive som ett monster, en psykopat, en kallblodig mördare. Roz uppfattar henne som trevlig och intelligent men samtidigt gåtfull. Olive har erkänt morden men Roz börjar tvivla på att det verkligen är Olive som är mördaren, och hon dras allt djupare in i fallet som är fullt av motsägelser och oklarheter. Sitter i Olive i fängelse oskyldigt dömd? Skyddar hon någon? Varför i så fall?

Minette Walters är en suverän författare! Jag har inte läst så många av hennes böcker, men de jag har läst har jag gillat. Jag tycker om hennes språk, och Skulptrisen är spännande, psykologisk och rätt ruggig. Jag är glad att jag har några böcker till av Minette Walters i min bokhylla som väntar på att bli lästa :-).

Böcker A-Ö: bokstaven T

Malin har redan kommit med en ny bokstav i utmaningen Böcker A-Ö, och nu är det T som gäller.Bok: Tom Sawyers äventyr av Mark Twain. En av mina absoluta favoritungdomsböcker!

Författare: Helene Tursten. Jag är smått irriterad på mej själv för att jag fortfarande inte har kommit mej för att läsa något av henne, för jag tror att jag skulle gilla hennes böcker. Jag är i alla fall nyfiken på dem.


Böcker A-Ö: bokstaven KDags för bokstaven K i Malins utmaning Böcker A-Ö.

Bok: Klyftan av Nicholas Evans. Den här boken finns på min "Att läsa"-lista. Jag tyckte mycket om hans föregående böcker, Mannen som kunde tala med hästar, I vargars närhet och Eldfångaren.

Författare: Marian Keyes. Jag räknar henne inte som en av mina favoritförfattare, men jag tycker ganska bra om henne. Hon skriver lättläst underhållning, kul att läsa när man är på rätt humör för den sortens böcker.


Nya böcker

Men hjälp! Det är en massa nya böcker på kommande - böcker som absolut måste få en plats i min bokhylla! Nämligen följande:

Kall som graven - Peter Robinson
Till dess din vrede upphör - Åsa Larsson
En plats i solen - Liza Marklund
Den sista vintern - Åke Edwardson
Nattfåk - Johan Theorin

Pilotens hustru av Anita ShreveKathryn och Jack har varit gifta i 16 år, de har ett lyckligt äktenskap, en tonårsdotter och ett vackert hus. Men när Kathryn sent en natt får beskedet att Jack, som är pilot, har störtat med sitt flygplan och inga överlevande har hittats ställs hennes värld på ända. Man misstänker dessutom att han störtade planet med flit och drog över 100 människor med sej i döden. När Kathryn börjar gå igenom Jacks saker hittar hon lappar och anteckningar som tyder på att hon inte alls kände sin man så bra som hon trodde. Det verkar som om hela hennes äktenskap var en lögn. Hon vägrar dock tro att han gjorde självmord, och så småningom kommer sanningen fram.

Det här är första boken jag har läst av Anita Shreve. Jag hade hört talas om Pilotens hustru men hade inte läst några recensioner om den och hade inga speciella förväntningar på den när jag köpte den. Efter att jag köpt den fick jag dock höra att det inte var en av Shreves bästa böcker.
Jag tyckte i alla fall att den var helt okej. Aningen förutsägbar och inte direkt spännande, men fint skriven och lättläst. Det ska bli intressant att läsa mer av Anita Shreve och kunna jämföra med den här boken - bättre eller sämre? Någon som vill föreslå en bok av henne att läsa härnäst?

Pocket & Prassel 2.0

Så har då även jag anmält mej till Pocket & Prassel 2.0! Det verkar himla skoj - vad spännade det ska bli att få hem paket med överraskningsbok och -godis! Och minst lika spännande att försöka hitta böcker till sin hemliga vän!
Jag har fått frågeformuläret men jag ska fundera några dar över svaren på frågorna innan jag lägger ut dem här på bloggen.

Sömntuta av Mark BillinghamSömntuta är Mark Billinghams debutbok och också den första boken jag läst av honom.

Flera unga kvinnor dör av stroke och när man upptäcker spår av lugnande medel i den enas blodprov förstår man att döden inte varit naturlig. Till slut begår mördaren ett misstag, och ett av hans offer, Alison, överlever men är totalförlamad. Snart inser kommissarie Tom Thorne dock att det inte är Alison som är misstaget, utan de övriga kvinnorna. Mördaren vill inte att hans offer ska dö - han vill försätta dem i ett tillstånd där de varken är levande eller döda...

Tja, vad kan jag säga? Jag har fått ännu en favoritdeckarförfattare vars böcker jag absolut vill ha i min bokhylla. Och eftersom Mark Billingham har skrivit flera böcker efter Sömntuta så lär det bli ett antal inköp inom den närmaste framtiden...

Emma, Mias dotter

Jag ser bl.a på AdLibris att det har kommit ut en ny bok av Maria Eriksson; den fjärde boken i hennes serie om sitt liv på flykt undan en våldsam man heter Emma, Mias dotter. Här är det Emma som är huvudpersonen och man får veta hur det har gått för henne i livet. Jag läste aldrig Mias systrar eftersom jag skam till sägandes inte hade lust att läsa om fler tragiska kvinnoöden, men de övriga böckerna om/av Maria Eriksson har jag läst, och  visst vill jag läsa om Emma också! Jag kommer definitivt att köpa boken.

Sommarrea

CDON.COM är det sommarrea... Jag hade inte tänkt köpa några fler böcker på ett bra tag, men när det är billigt så bara måste man ju, eller hur? :-)

Böcker A-Ö, bokstäverna C, B, S och A

Eftersom jag varit bortrest så har jag missat några bokstäver i Malins utmaning, Böcker A-Ö, så jag tänkte ta de fyra som jag missat nu på raken. Jag börjar med den äldsta.

Bokstaven C:
Bok
: Cujo av Stephen King. Jag läste mycket av Stephen King när jag var i tonåren, och den här boken var den första jag läste, och också en av de jag tyckte bäst om. Sen blev böckerna bara konstigare och konstigare och tjockare och tjockare, och jag tappade intresset för Stephen King.

Författare: Harlan Coben. Jag har inte läst en enda bok av honom! Men jag vill! För jag tror att jag skulle gilla hans böcker. Men när ska jag hinna?
Bokstaven B:Bok: Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde. Den finns i min bokhylla och väntar på att bli läst. Jag har hört så mycket gott om Anne B. Ragdes böcker och har väl ganska höga förväntningar - hoppas att jag inte blir besviken...

Författare: Enid Blyton. Min absoluta favoritförfattare när jag var barn! Allra mest älskade jag förstås Fem-böckerna, men även hennes andra böcker var bra. Jag tror inte att nyutgåvorna är lika bra dock.
Bokstaven S:Bok: Sjöfartsnytt av Annie Proulx. En varm och underhållande bok med fina skildringar av både personer och landskap. En riktig pärla enligt mej!

Författare: Danielle Steel. Ojoj, så många böcker jag plöjde av henne i min ungdom! Har läst en eller två för inte så länge sedan också. Så gott som alla hennes böcker är väl lättlästa bästsäljare, men inga böcker som stannar kvar i minnet direkt. Ändå tycker jag att de är ganska bra när man vill läsa något som inte är ansträngande för hjärnan :-).
Bokstaven A:Bok: Att inte höra till av Ann-Maj Danielsen. Om ett finskt krigsbarn - mycket läsvärd bok!

Författare: Rennie Airth. Han har skrivit två deckare som jag tyckte mycket om: Mörkrets flod och Blodröd våg som utspelar sej på 1920- resp 1930-talet.

Bokköp

Det blev några bokköp under semestern:

Brick Lane - Monica Ali
Pilotens hustru - Anita Shreve
Sömntuta - Mark Billingham
Blackbird - Jennifer Lauck

Förhoppningsvis bra allihop! :-)

Tillbaka från semestern!

Nu är vi hemma igen från vår sköna semester! Fyra böcker hann jag läsa:
Lämna inga spår av Hannah Nyala

Tallys följer med sin pojkvän Paul på en forskningsresa i öknen, och till att börja med är det rena rama kärlekssemestern. Men när Paul åker iväg för att hämta sin dotter på flygfältet och aldrig dyker upp igen så tvingas Tally inse att något har hänt. När hon ger sej iväg för att leta efter Paul hittar hon honom död - ihjälskjuten - i hans bil. I bilen finns också Pauls tioåriga dotter Josie, gömd under några filtar och knappt vid liv. Det är över 30 mil till närmaste bebyggelse, men Tally och Josie har inget annat val än att försöka ta sej dit till fots. Till Tallys stora fasa märker hon att de är förföljda - av Pauls mördare? Ska Tally och Josie klara av att ta sej till närmaste bebyggelse till fots, i den stekande hettan, med ytterst lite mat och vatten, och utan att lämna några spår?

En spänningsroman som var helt okej men ingen större läsupplevelse för mej. Visst var den spännande men jag  blev lite trött på tillbakablickarna i Tallys och Pauls förhållande.


*******************************************Ett sista livstecken av Hannah Nyala

Mannen hon älskade dog i Australiens öken. Nu lever Tally ensam med deras 2-åriga dotter Bess, hon har kommit hem till USA och jobbar återigen som livräddare i sök- och räddningsteamet vid en nationalpark i Wyoming. Ett falskt nödrop lockar ut Tally och hennes kollega i bergen, och nu börjar ett spel på liv och död. En mördare är ute efter Tally, han vill ha hämnd och hans lockbete är lilla Bess och Pauls dotter Josie, som även hon är som en dotter för Tally. Tally är jagad av både mördaren och polisen, och hon vet inte vem hon kan lita på. Kommer hon att hinna fram i tid för att hinna rädda sina döttrar?

Den här boken går i samma stil som den förra, även om de utspelar sej på helt olika platser - den första i öknens hetta och den andra i bergen med snöstormar och kyla. Jag har fortfarande lika svårt för tillbakablickarna - det blir lite för tjatigt för mej. Om det kommer en tredje bok om Tally så låter jag nog bli att läsa den - två böcker om en livräddare som klarar sej ur svåra knipor med nästintill livshotande skador räcker för mej.

***************************************Sjöjungfrun av Camilla Läckberg

En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Efter tre månader hittas han fastfrusen i isen, mördad. Det kommer fram att en av hans vänner, författaren Christian Thydell, under en tid har tagit emot anonyma hotbrev, liksom två andra av deras vänner. Vem hatar dem så, och hänger breven ihop med mordet? Svaret finns i det förflutna...

Många bokbloggare har redan läst den här boken, och jag vet att många sågar Camilla Läckbergs böcker... Men jag kan inte låta bli att tycka om henne! Visst är hennes språk enkelt och fantasilöst, men jag tycker att hon hittar på bra historier och för mej är hennes böcker bra underhållning! Jag sträckläser dem oftast, och det gjorde jag med Sjöjungfrun också. Och slutet på boken gör att jag redan längtar efter nästa!

******************************************Vita nätter av Ann Cleeves

Den här gången får man följa med till Shetlandsöarna under sommaren. På en vernissagefest dyker det upp en främling som plötsligt brister i gråt framför en målning. Han påstår att han inte vet vem han är och vad han gör där. Sedan försvinner han, och följande morgon hittas han död - hängd. Först tror man att han har gjort självmord men så framkommer det att han blivit mördad. När poliskommissarie Jimmy Perez börjar forska i det förflutna kommer han märkliga hemligheter på spåren...

 Jag gillar den här boken lika mycket som Ann Cleeves förra, Svart som natten. Egentligen är den inte speciellt spännande och det händer inte så mycket, men det gör ingenting! Lågmälda kriminalromaner i den här stilen är precis i min smak! Jag är så glad över att det kommer att komma två böcker till i serien! 
RSS 2.0